Vanaf september 2009 moeten beroepschauffeurs binnen een termijn van 7 jaar 35 uur nascholing volgen. Daarna moet een chauffeur zijn vakbekwaamheid iedere 5 jaar verlengen.


Nieuwe chauffeurs, dit zijn degene die na 8 september 2009 hun C rijbewijs hebben gehaald, vallen direct binnen de 5-jaarlijkse nascholing.

De nascholing kent overigens geen examenplicht!

Het gaat om het volgen van opleidingen en trainingen.
De enige eis is dat van de 35 uur nascholing minimaal 1 dag (7 uur) praktijktraining moet worden gevolgd en hierbij 2,5 uur zelf moet worden gereden.

Nascholing is niet alleen verplicht maar ook nuttig. In de eerste plaats is de nascholing bedoeld om leerzaam te zijn en om de verkeersveiligheid te bevorderen. U heeft dan ook de keuze uit verschillende cursussen. Hierbij een overzicht van de cursussen die wij aanbieden:

  • Professionele verkeersdeelname en actuele verkeerskennis (e-learning)
  • Leefstijl,gezondheid en veiligheid (e-learning)
  • Rij- en rusttijden, digitale tachograaf, lading zekeren en veilig vervoeren (e-learning)
  • VCA (zowel met als zonder e-learning)
  • Heftruck cursus (zowel met als zonder e-learning)
  • EHBO voor de chauffeur (dagcursus)
  • Leefstijl (dagcursus)
  • Het Nieuwe Rijden (praktijktraining met e-learning)
  • Rij-optimailisatie   (praktijktraining met e-learning)

De methode  met e-learning (zelfstudie) houdt in dat de chauffeur zelf 4 uur theorie achter de computer volgt en daarna een klassikale les/rit krijgt van 3 uur. Deze klassikale les kan ook op zaterdag of avond worden gegeven bij uw bedrijf of op onze locatie.
Voordeel van deze methode is dat de chauffeur minder (vrije) tijd kwijt is en dat de cursussen voordelig kunnen worden aangeboden!
Voor meer informatie en prijzen omtrent deze nascholingscursussen kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen.

Vrijstelling nascholing:
Op dit moment hebben sommige chauffeurs (zoals brandweerlieden, politiemensen, vervoer van circus- of kermismateriaal) vrijstelling van de nascholing. U kunt wel op vrijwillige basis de nascholing volgen.

Voor deze en nog meer informatie over de nascholing kunt ook kijken op : www.cbr.nl / www.richtlijnvakbekwaamheid.nl of www.vto-transportopleidingen.nl Voor vrijstellingen omtrent code 95: www.ilent.nl